zaterdag 28 augustus 2010

Mogelijke gezondheidsproblemen bij een prematuur

Prematuren hebben door hun vroeggeboorte meer kans op gezondheidsproblemen. Ze hebben vooral last ademhalingsproblemen en hersenbloedingen. Problemen met de bloedsomloop en het spijsverteringsstelsel komen ook voor. Soms zorgt dit ervoor dat een prematuur een blijvende beperking ontwikkelt, maar dit hoeft natuurlijk niet. Want niet iedere premature baby heeft (ernstige) complicaties.Hoe langer de baby in de baarmoeder heeft gezeten (duur van zwangerschap) des te gunstiger! Op latere leeftijd onderscheiden de prematuur geboren kinderen zich niet of nauwelijks van 'op tijd' geboren kinderen. De onderstaande gezondheidsaspecten zijn een aantal van de meest voorkomende problemen.

• Ademhaling

Prematuren ademen vaak onregelmatig en oppervlakkig, of vergeten zij soms te ademen (apneu). Apneu wordt bij prematuren veroorzaakt door een onvolledige ontwikkeling van het hersengedeelte dat de ademhaling aanstuurt. daarnaast komt Respiratory distress syndroom (RDS) vaak voor. (lees meer over RDS Merck: http://www.merck.com/mmhe/sec23/ch264/ch264g.html )
De baby zal in dit geval extra zuurstof nodig hebben, men zal soms surfactant (= een eiwitten en vetten complex) toedienen en in ernstige gevallen moet de prematuur beademd worden. Om de ademhaling goed in de gaten te houden ligt de baby aangesloten op een monitor die de ademhaling en hartslag controleert. Ernstige RDS kan (o.a.) aanleiding zijn tot Bronchopulmonale dysplasie (BPD) BPD is een vaak voorkomende longaandoening bij prematuren, zeker bij deze van lager dan 1000 gram geboortegewicht.

• Hart

De overgang van de foetale bloedsomloop naar een gewone circulatie kan bij premature baby’s voor problemen zorgen. Als de ductus arteriosus (een bloedvat die de longslagader verbindt met de lichaamsslagader) zich niet sluit, zal de bloedsomloop foetaal blijven. Dit zal worden behandeld met medicatie, zuurstoftherapie of een operatie.

• Maag-darmstelsel

Bij prematuren is de darmperistaltiek (de beweging van de darm) minder. De ontlasting kan daardoor onregelmatig zijn. Naargelang de zwangerschapsleeftijd zal totale parenterale voeding (infuus), sondevoeding of voeding met een flesje worden toegediend. Moedermelk kan ook perfect via de sonde of het flesje gegeven worden.

• Lever

De lever van een premature baby is vaak nog niet rijp. Hyperbilirubinemie (fysiologische geelzucht) komt dan ook zeer frequent voor. De behandeling kan bestaan uit fototherapie, de baby wordt onder een blauwe lamp gelegd. Bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen welke door de lever uit het bloed wordt verwijderd. Doordat de lever onrijp is wordt dit proces dus ongunstig beïnvloed. De bilirubine wordt in de huid opgenomen ipv via de stoelgang verwijderd te worden. Zodoende wordt het kindje geel. Ook bij 'op tijd' geboren kinderen komt geelzien voor. Een hoog gehalte aan bilirubine kan tot onherstelbare neurologische beschadigingen leiden. In zeldzame gevallen kan een bloedtransfusie nodig zijn.


• Infecties

Het afweersysteem van een prematuur is vaak minder goed dan bij voldragen baby's, en heeft dus een lagere weerstand voor infecties. Hygiene op de NICU is dan ook erg belangrijk.


• Temperatuurregulatie

Bij prematuren vraagt de temperatuurregulatie extra aandacht. Deze kindjes hebben een relatief grote huidoppervlakte, weinig vetweefsel en een niet goed functionerend thermoregulerend systeem. Prematuren liggen hierdoor in een couveuse. Hierin kan de ideale omgevingstemperatuur worden  gecreëerd. Hierdoor wordt vochtverlies en infectie bij de baby beperkt. Is deze niet optimaal dan kunnen ze zeer snel afkoelen en zelfs onderkoelen.


• Prematuren Rethinopathie


Prematuren retinopathie is een aandoening die kan ontstaan in het netvlies van te vroeg geboren kinderen. In het netvlies treedt een verstoring op van de groei van de normale bloedvaten. Dit kan leiden tot afwijkende bloedvaten welke aan het netvlies kunnen trekken waardoor dit uiteindelijk plaatselijk of geheel los kan raken. Het netvlies begint zich immers te ontwikkelen in de zestiende week van de zwangerschap en is pas na negen maanden voltooid. Bij te vroeg geboren kinderen is de ontwikkeling dan ook nog niet afgerond en daarom is de kans op Rethinopathie groter naarmate de zwangerschap korter heeft geduurd.Toeding van surfactant (zie ademhalingsproblemen) zou de kans op ernstige retinopathie verminderen.

De leukste prematuren kleding vindt u bij: http://www.hetkinderpunt.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten