maandag 23 augustus 2010

Kind en scheiding

Ouderschapsplan bij scheiding


Ouders die willen scheiden zijn sinds 1 maart 2009 verplicht samen een ouderschapsplan op te stellen.
Daarin leggen ze vast hoe ze de zorg van de kinderen verdelen, de opvoeding regelen, wie wat betaalt en op welke manier ze met elkaar in contact blijven. Komen ze er zelf niet uit, dan kunnen ze de hulp van een mediator (bemiddelaar) inroepen.

Door deze regeling neemt het aantal echtscheidingszaken dat bij de Raad voor de Kinderbescherming terechtkomt af. Gelukkig maar, want dat papa en mama gaan scheiden is vaak al moeilijk genoeg. Als de ouders ruzie hebben wordt het vaak nog moeilijker voor een kind. Vaak begrijpt een kind niet goed hoe het nu tot een scheiding komt en soms geven zij zichzelf er de schuld van. Het is heel belangrijk dat een kind begrijpt waarom mama en papa gaan scheiden. En dat het kind er geen ‘schuld’ aan heeft.

Om scheidingszaken in kindertaal helder en duidelijk uit te leggen, heeft Het Kinderpunt een aantal hulpboeken over het thema scheiding. Aan de hand van deze boeken kunt u uw kind helpen begrijpen wat er precies aan de hand is en wat er allemaal gaat veranderen. Natuurlijk is een scheiding dan nog steeds niet leuk, maar als een kind weet wat er te wachten staat, neemt dat een groot stuk van de onzekerheid en angst weg.



Meer boeken over het thema scheiden kunt u vinden op: http://www.hetkinderpunt.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten