maandag 2 mei 2011

De tips van Heidi! Hikt u ook wel eens tegen de wachttijd van een afspraak aan met uw kind...

Speciaal voor Het Kinderpunt blogt Heidi Meijer regelmatig en deelt ze haar ervaringen en tips met ons. Deze keer: wachten met kinderen.

Kinderen houden niet van wachten!

Veel kinderen houden niet van wachten. Voor kinderen met autisme of ADHD is dat helemaal een enorme opgave. Het is niet ingevulde tijd. Ze weten niet hoe lang het duurt en ze moeten het meestal zelf maar invullen. Dat is net te veel gevraagd. Het gevolg is vaak dat ze gaan klieren, hangen of ander gedrag gaan vertonen om maar de aandacht van de ouder te trekken omdat ze zelf de tijd niet in kunnen vullen!
Onze dochter kan er redelijk mee omgaan. Onze oudste van 15 neemt gewoon muziek mee om naar te luisteren, maar onze jongste, Lukas is een heel ander verhaal. Lukas leeft van minuut naar minuut en wil graag alle tijd ingevuld hebben. Hij wil precies weten wat, wanneer, waar en met wie hij wat gaat doen.
Als we dus ergens heen gaan waar we moeten wachten, of we moeten een stuk rijden met de auto, dan hebben we van te voren al bedacht hoe we Lukas bezig kunnen houden.

Portable dvd speler Tijdens het rijden kijkt Lukas graag naar dvd’s van Tom & Jerry of Knabbel & Babbel; En voor onze rust kijkt hij het met een koptelefoon op. En als we ergens op visite zijn en hij kan zich echt niet meer vermaken kan hij ook nog even dvd’s kijken. Op deze manier kunnen wij ergens wat langer op visite blijven en heb je wat meer ruimte op sociaal gebied!

NintendoOok een prima oplossing voor in de auto. Wel weer met koptelefoon. (echt een uitvinding de koptelefoon. Wij zijn er erg blij mee en gebruiken hem heel vaak) Thuis zit Lukas niet zo vaak op de Nintendo waardoor het heel leuk blijft als hij er in de auto weer op mag of tijdens het wachten.

Donald DuckGroot succes bij ons voor alle kinderen. De DD wordt gelezen tot hij versleten is. Ze kunnen hem met gemak 100x lezen. Het blijft blijkbaar leuk. Wij hebben een abonnement op het tijdschrift en we bewaren ze dus allemaal, maar ook de pockets zijn een succes. We hebben altijd een stapel in de auto liggen en Lukas heeft steeds andere DD mee in zijn tas als hij met de taxi van en naar school gaat!

SpelletjesIn de wachtkamer van het ziekenhuis, karakter of de huisarts doen we meestal spelletjes zoals:
- ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is….. (noem de kleur van het voorwerp dat je in je hoofd hebt)
- woordslang (je begint met een woord en de ander moet een nieuw woord maken met de laatste letter van jouw woord etc.) Je kunt het ook met sommen doen. Met de uitkomst van een som moet dan een nieuwe som gemaakt worden.

BoekenFavoriete leesboeken of prentenboeken werken ook heel goed. De Wally boeken houden Lukas uren zoet. Er is nu zelfs zoek Wally voor op de Ipad!
Drinken en eten
En voor de zekerheid neem ik altijd wat eten en drinken mee. Je weet nooit of het een keer lang uitloopt en geheid dat ze dan dorst en trek krijgen….
Dit alles samen maakt bij ons het wachten inmiddels een stuk makkelijker. Ik hoop dat jullie er op die manier ook wat aan zullen hebben.

Veel wacht plezier!
Heidi Meijer
http://www.levenmetautisme.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten