vrijdag 10 september 2010

Ritalin bij ADHD?

Bij veel kinderen met ADHD wordt Ritalin voorgeschreven. Veel ouders nemen (natuurlijk) het advies over van de dokter. Maar wat doet Ritalin precies en wat is er van bekend?

Ritalin filtert inkomende prikkels met als gevolg dat de concentratie toe neemt. Het stimuleert het centraal zenuwstelsel en bevordert de afgifte van dopamine en o.a. noradrenaline, waardoor ook stemmingswisselingen afnemen. De neurotransmitters (stoffen die voor de prikkeloverdracht zorgen) worden niet aangemaakt door Ritalin. Daarom moet Ritalin steeds weer herhaald worden.

De bijwerkingen van Ritalin

- Gebrek aan eetlust
- Slapeloosheid
- Angsten
- Hartkloppingen
- Hartritmestoornissen
- Stijging van de bloeddruk
- Achterblijven in de groei
- Pupilverwijding (verhoging van de druk in de oogbol kan optreden)
- Convulsies
- Huidklachten
- Maag-/darmstoornissen

En nog enkele andere. Er wordt gemeld dat bij chronisch gebruik van hogere doseringen psychotische toestanden en ernstige depressies kunnen optreden. Verder dient het niet gebruikt te worden bij o.a. het geven van borstvoeding, verhoogde werking van de schildklier, tics, depressies, veranderingen in het bloedbeeld etc. En er kunnen allerlei interacties zijn met andere reguliere medicijnen.
(bron: http://www.klassiek-homeopaat.info/Artikelen/artikel-073.htm) In 1986 gaf Nashrallah aan dat jarenlang gebruik van Ritalin bij volwassenen atrofie van het hersenschors zou kunnen bewerkstelligen. Er kan blijvende schade aan de hersenen optreden door het gebruik van methylfenidaat (Ritalin), er kunnen blijvende spierspasme ontstaan, het kan ernstige angsten veroorzaken met soms een uitloop naar psychotisch gedrag of Obsessive Compulsive Behaviour (dwanghandelingen en/of gedachten).


Ritalin is geen geneesmiddel, want het geneest ADHD niet. Het is een hulpmiddel om ‘ongewenst’ gedrag binnen de perken te houden. Volgens het blad Ode hebben miljoenen kinderen de kans om, door gebruik van Ritalin, vroegtijdig te overlijden aan leverkanker. Lees het artikel hier: http://www.klassiek-homeopaat.info/Ritalin.htm

Laat u goed informeren over de verschillende mogelijkheden om uw kind met ADHD te ondersteunen. Wellicht past een andere vorm dan reguliere medicatie ook goed bij u en uw gezin/situatie. Bent u geschrokken van bovenstaande informatie? Denk er dan aan dat alle geneesmiddelen bijwerkingen kennen en dat het effect op onze gezondheid op de lange termijn, vaak nog niet bekend is. Niet alle genoemde bijwerkingen zijn gegarandeerd bij gebruik en vaak genoemd uit voorzorg. Toch is het wel iets om aandacht aan te schenken. Deze informatie is voor u verzameld op het internet (zie bronvermeldingen)

Wilt u ADHD bespreekbaar maken met uw kind? Dat kan met kinderboeken over het onderwerp ADHD.
Kijk voor meer kinderboeken over ADHD op http://www.hetkinderpunt.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten