zaterdag 4 september 2010

ADHD; een nieuwetijds kijk.

Nieuwetijdskinderen of ADHD?



Steeds meer kinderen krijgen de diagnose ADHD mee. Is druk, impulsief en ongeconcentreerd gedrag dan alleen van deze tijd? Dat blijft een punt van discussie. Ligt drukker gedrag onder de loep en wordt het daardoor vaker geconstateerd, ligt het aan de omgevingsvoorwaarden dat impulsiviteit niet graag gezien is? Of was het aantal kinderen met ADHD vroeger net zo vertegenwoordigd als anno 2010, maar zonder diagnosestelling?

Volgens: http://www.nieuwetijdskinderen.mysites.nl/mypages/nieuwetijdskinderen/344203.html Slikten in 2003 al zo'n zestigduizend Nederlandse kinderen medicatie (Ritalin) en het aantal wordt alleen maar groter. Al deze kinderen worden verondersteld een hersenbeschadiging te hebben, maar steeds meer ouders, onderwijzers en hulpverleners gaan er van uit dat er ook andere redenen kunnen zijn waarom kinderen druk, impulsief en ongeconcentreerd gedrag laten zien. Het zou bijvoorbeeld met producten in de voeding te maken kunnen hebben of met de hoge eisen die de maatschappij aan ze stelt of met het feit dat volwassenen het steeds drukker krijgen en minder geduld met aandachtvragend gedrag lijken te hebben.

Volgens nieuwetijdskinderen zouden mogelijke oorzaken kunnen zijn:

-De diagnose ADHD soms te makkelijk wordt gesteld.

-Er meerdere, relatief onbekende, redenen zijn waarom kinderen verschijnselen van ADHD laten zien. Moeten de kinderen op wie deze redenen van toepassing zijn eigenlijk wel de diagnose ADHD krijgen?

-Er onvoldoende rekening gehouden wordt met het sterk intuitief bewustzijn van kinderen. Het is logisch dat de intutieve kinderen van deze tijd verschijnselen van ADHD laten zien en alle kernsymptomen van ADHD kunnen vanuit hun specifieke belevingswereld verklaard worden.

-Te weinig lichaamsbewustzijn, onvoldoende geaard zijn.

- Een voedingsintolerantie.

- Stress tijdens de zwangerschap.

- Herinneringen aan vorige levens.

- Hooggevoeligheid.

- Paranormale Kwaliteiten, paranormale ervaringen.

- Ouders en leerkrachten hebben te weinig aandacht voor de individuele kwaliteiten en talenten van kinderen. Kinderen vragen een positieve benadering. In onze maatschappij zijn we echter gewend om het accent vooral te leggen op wat er mis is op wat er ontbreekt.

Kinderen die om bovenstaande redenen verschijnselen van ADHD laten zien zouden eigenlijk niet de diagnose ADHD moeten krijgen. Er is dan geen sprake van een stoornis en ze hebben andere vormen van ondersteunig nodig dan medicatie en gedragstherapie.

Heeft uw kind ADHD of is het een nieuwetijdskind? Vertel ons uw verhaal, uw mening, uw ervaring en deel met andere ouders! Neem contact met ons op via info@hetkinderpunt.nl
 
Voor kinderboeken die ADHD bespreekbaar maken, kunt u terecht bij Het Kinderpunt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten