zondag 19 september 2010

ADHD; hersenonderzoek geeft nieuwe inzichten.

ADHD komt volgens dit artikel voor bij ongeveer 5% van alle schoolgaande kinderen en is een van de meest voorkomende mentale stoornissen die zich bij kinderen ontwikkelt. Een belangrijk kenmerk bij ADHD is uiteraard de hyperactiviteit. Ook de gevoeligheid voor impulsieve acties is niet conform de ontwikkeling die hoort bij de leeftijd en het aandachtstekort zorgt ervoor dat een kind niet voldoende concentratie heeft om zijn taak af te maken.

De aanwezigheid van bovenstaande symptomen, willen niet zeggen dat een kind dan ook ADHD heeft. Voor deze diagnose is een klinische schouwing nodig. Medicijnen (stimulants) zoals Ritalin of Adderal zijn vaak heel effectief gebleken bij het reguleren van de symptomen van ADHD, maar vaak wordt zich afgevraagd hoe stimulerende medicijnen gebruikt kunnen worden om hyperactiviteit te behandelen. Dr. Vitiello verklaart dat de medicijnen gelabeld zijn als stimulerend omdat zij een stimulerend effect hebben in de hersenen om de concentratie vast te houden. Als een kind efficient en gefocust gedrag laat zien, kan het lijken of het zich ook kalm gedraagt. Maar het kind is niet kalm, het verricht zijn taak in een meer efficiente en geconcentreerde manier.

Inmiddels weten onderzoekers, door vergevorderde studies, meer over de hersenen van kinderen met ADHD. Aan de hand van 'magnetic resonance imaging' kunnen de hersenen van kinderen met ADHD tijdens hun groei meerdere malen 'gescant' worden. Door dat hier geen straling aan te pas komt is het een veilige manier om de ontwikkeling van de hersenen te volgen, waarbij de groei van de cortex bij kinderen van bijzonder belang is.

Dr. Shaw: de ontwikkeling van de hersenen van kinderen met ADHD, volgen in principe het algemene patroon, echter wat meer vertraagt. Dit uit zich met name in de hersengebieden die de actie en de concentratie reguleren. Deze wetenschap geeft nieuwe doelen voor de mogelijke behandeling van ADHD. Werken vanuit de hersenwetenschappen en de genetica van ADHD, kunnen goede aanwijzingen geven naar potentiele, nieuwe behandelingen van ADHD.

De video en het volledige artikel kunt u hier vinden: http://www.nimh.nih.gov/media/video/adhd.shtml

Kinderboekjes om ADHD uit te leggen kunt u vinden bij Het Kinderpunt, http://www.hetkinderpunt.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten