maandag 11 oktober 2010

Een mogelijk verband tussen geelzucht en autisme?

Deense onderzoekers hebben in een 10-jarige studie een link gelegd tussen geelzucht van pasgeboren baby's en de ontwikkeling van autisme. In de periode tussen 1994-2004 werden 734.000 geboorten geanalyseerd van voldragen baby's die na de geboorte geelzucht ontwikkelden. Van deze baby's had 67% meer kans op het ontwikkelen van autisme dan baby's die geen geelzucht ontwikkelden na de geboorte. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Opvallend feit is dat baby's geboren in de donkerste maanden van het jaar (oktober tot maart) het meeste risico lopen. De bevindingen zijn verrassend, maar moeten voorzichtig en zorgvuldig geïnterpreteerd worden. De studie stelt niet dat bilirubine DE oorzaak is van autisme, aldus Dr Susan Levy, ontwikkelingsstoornis kinderarts en autisme-expert bij het Center for Autism Research in Children's Hospital, het kan er een klein onderdeel van zijn.
Zestig procent van de baby's heeft een bepaalde vorm van geelzucht, en ongeveer 5 procent moeten worden behandeld met speciale lichttherapie lampen die de bilirubine helpen afvoeren. Als er, indien noodzakelijk, geen behandeling volgt kan geelzucht een aandoening veroorzaken genaamd kernicterus, die hersenbeschadiging, doofheid, mentale retardatie en cerebrale parese kan veroorzaken.

De Deense onderzoekers analyseerden meer dan 10 jaar de medische gegevens van 733.826 kinderen geboren in Denemarken. Van deze baby's, 35.766, of bijna 5 procent, werd gedocumenteerd als met geelzucht. Van die, 1.721 kinderen, of bijna 5 procent, ontwikkelde een scala van psychische stoornissen, zoals autisme. 
Ter vergelijking: van de 698.060 baby's geboren zonder geelzucht, ontwikkelde slechts 1.019 een psychische stoornis, dat is 0,1 procent.


Boeken over autisme kunt u vinden bij Het Kinderpunt, http://www.hetkinderpunt.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten