vrijdag 25 februari 2011

Hoog sensitiviteit: een last of een talent?

Een gastcolumn van Nadine Schartz


Een grote gevoeligheid blijkt in eerste instantie vaak een last te zijn. Omgaan met een gevoelig zenuwstelsel in een maatschappij met zo’n ‘overload’ aan informatie en prikkels lijkt bijna een onmogelijke opgave… En toch mag 1 op de 5 kinderen deze uitdaging aangaan.

Wat zou het toch heerlijk zijn dat ook deze kinderen zich begrepen voelen…. Ondersteund hierin worden door de mensen die van hen houden…… Maar hoe doe je dat als ouders? Hoe kun je je gevoelige kind helpen ‘overleven’ in deze overweldigende wereld? Zodat ze geen last hebben van een te grote kwetsbaarheid maar juist dit mooie talent als kracht kunnen inzetten….

Wij hebben deze uitdaging als ouder mogen aangaan. En nog steeds leren wij dagelijks wat ‘werkt’ en wat niet.  En je mag best weten; ook ik vind het soms nog verdomd lastig. Maar wat een prachtig cadeau hebben onze kinderen óns gegeven met die hoog sensitiviteit; namelijk het herontdekken van onze eigen sensitiviteit!

Het wordt mij steeds duidelijker dat weerbaarheid een noodzakelijke voorwaarde is om je gevoeligheid als kracht te kunnen inzetten. Hoe kan jij als ouder de weerbaarheid van je kind beïnvloeden? Er zijn twee factoren die essentieel zijn voor het opbouwen van weerbaarheid.

Koestering
Koestering is een eerste levensbehoefte, net als eten en drinken. Als een kind opgroeit met voldoende koestering en steun blijkt dit een doorslaggevende factor voor het weerbaar zijn van dit kind.  Aanraking is hierbij van groot belang. En dan liefdevol, welgemeend, met volledige aandacht. Maar ook échte warmte, betrokkenheid, naar elkaar lachen, elkaar nadoen, prietpraten, etc.

Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen is een groot goed dat je je kind kunt meegeven.  Het maakt een kind weerbaar en minder afhankelijk van het oordeel van anderen. Ik zie regelmatig ouders die een ‘stel je niet aan’-houding hebben tegenover hun kind. Probeer je echter eens in te leven in een kind dat iedere keer krijgt te horen dat het niet zo moet ‘piepen’…. Kan je je voorstellen dat dit averechts werkt voor het opbouwen van zelfvertrouwen?

Vanuit een veilige situatie wordt een kind weerbaar. Hieronder wil ik je enkele tips geven waarmee je als ouder een bijdrage kunt leveren aan het opbouwen van het zelfvertrouwen van je kind.

©       Neem de gevoelens van je kind serieus en praat erover
©       Prijs je kind als het zegt wat het voelt en denkt
©       Heb vertrouwen in je kind
©       Stimuleer dat je kind zelf oplossingen zoekt
©       Oefen met je kind hoe het voor zichzelf kan opkomen


Wil je coaching of advies hoe je jóuw kind, hoog gevoelig of niet, meer ruimte en tijd kunt geven om écht zichzelf te mogen zijn? Zodat je meer ontspanning en positieve energie in heel je gezin ervaart. Bel of mail me dan, 06 27 39 78 12 of nadineschartz@innerheart.nl voor een vrijblijvende kennismaking.

Ik ontmoet je graag!

http://www.innerheart.nl/

Natuurlijk heeft Het Kinderpunt boeken over Hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid voor kinderen en volwassenen. Direct naar de boeken? Klik hier

Geen opmerkingen: