vrijdag 11 februari 2011

Handig tip! Een leuke dingen lijstje. Voor overzicht en structuur.

Lekker spelen!
Het leuke dingen lijstje
Veel kinderen met autisme of ADHD of zelfs kinderen zonder diagnose, hebben soms moeite om hun vrije tijd zelf in te delen. Mijn zoon Lukas van acht, met autisme en ADHD heeft daar regelmatig last van. Sinds 3 januari 2011 gaat hij naar therapie voor zijn autisme en daar hebben ze een hele mooie oplossing gevonden voor het zelf indelen van zijn speeltijd.
Bij therapie staan kasten vol speelgoed en spelletjes. Daarnaast hebben ze buiten een trampoline en speelrekken. Nu gaat Lukas elke dag met wat anders spelen. Hij wordt ook vooral gestimuleerd om met speelgoed te spelen wat nieuw voor hem is. Daardoor gaat hij op een ontdekkingstocht door al het speelgoed wat er is. En alles wat hij leuk vindt wordt opgeschreven op zijn leuke dingen lijst. De lijst heeft twee kolommen. Één kolom voor binnen spelen en één kolom voor buiten spelen.
Als hij na een tijdje al het speelgoed en de spelletjes heeft gehad, ziet zijn lijst er ongeveer zo uit:
Leuke dingen lijst van Lukas
Binnen
Buiten
Lego
Trampoline
Playmobil
Klimrekken
Knex
Skelter
Regenwormen
Voetballen
Monopoly

Stratego

Ski Bo

Kleuren

Yathzee

Boekje lezen

Etc.



Deze lijst krijgt een mooi duidelijk plekje bij de therapie en ook thuis. En als er dan een speelmoment komt waarop Lukas niet weet wat hij moet doen, nemen we samen de lijst door en kan hij kiezen uit de lijst wat hij wil gaan doen. Daar spreken we dan een tijd voor af hoe lang hij dat gaat doen en daarna kijken we weer verder. Op deze manier help je een kind keuzes maken. Het is heel moeilijk voor een kind om zo maar uit het hoofd te gaan bedenken wat hij moet gaan doen. Met de lijst hoeft een kind het niet meer zelf te bedenken, maar kan hij gewoon kiezen uit de dingen die hij leuk vindt om te doen.
En natuurlijk zullen er altijd momenten zijn dat kinderen echt nergens zin in hebben. Die momenten mogen er ook zijn. Laat ze dan maar even lekker niets doen, maar maak wel duidelijk dat jij daar geen last van wil hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten