vrijdag 10 september 2010

Bedplassen bij kinderen

Bedplassen.

Wist u dat bedplassen vaker bij jongens voorkomt dan bij meisjes? Van de 3 kinderen die in bedplassen, zijn er 2 jongens. Bedplassen komt vrij veel voor. Tot aan de kleuterleeftijd behoort het bedplassen eigenlijk nog toe tot de normale ontwikkeling. 1 op de 6 kinderen van 6 jaar plast in zijn/haar bed. Je spreekt van bedplassen als een kind van zes jaar minimaal twee keer per maand 's nachts in bed plast. Of als een kind ouder dan zes jaar minimaal een keer per maand in bed plast.

Bij bedplassen verliest je kind tijdens zijn slaap ongewild en zonder dat hij het weet plas. Aanleg speelt in veel gevallen een rol, het ene kind moet gewoon vaker plassen dan het andere en wakker worden om te plassen is voor een aantal kinderen nog lastig. Omdat bedplassen verschillende oorzaken kan hebben, kun je met je kind naar de huisarts te gaan om dit probleem te bespreken.

Boos worden heeft geen zin, integendeel, zo wordt er juist spanning opgebouwd. Ook is het 'al slapend laten plassen' niet verstandig. U kunt het bedplassen beter goed bespreekbaar maken met uw kind, drinken in de avond beperken en als u ervoor kiest om hem/haar 's avonds nog te laten plassen, zorg dan dat uw kind wakker is.

Vaak gaat bedplassen vanzelf over, mits er geen medische oorzaak aan ten grondslag ligt. Maar als u ziet dat uw kind er onder lijdt, kunt u er samen werk van maken. Bijvoorbeeld:

Prijzen en belonen
Prijs en beloon uw kind als het een nacht droog gebleven is.

Kalender
Iedere keer als je kind een nacht droog is gebleven, mag hij een zonnetje/vlaggetje op een kalender tekenen en na het aantal afgesproken tekeningen volgt een beloning!

Plaswekker
De plaswekker is een apparaatje dat met een draad verbonden is aan een speciaal broekje. Als je kind slaapt en er een paar druppels in het broekje komen, gaat de wekker af. Zo wordt je kind iedere keer door de wekker gewaarschuwd als zijn blaas vol is. Na een paar nachten zal hij sneller wakker worden. Een plaswekker kan je gebruiken als je kind zes jaar of ouder is.

Wekken
Je maakt je kind 's avonds wakker, zodat hij kan gaan plassen. Belangrijk is dat je je kind goed wakker maakt! Vervroeg rustig aan de momenten waarop u uw kind wakker maakt, tot aan het tijdstip dat hij/zij normaal gesproken naar bed gaat.

Er zijn nog andere trainingen om uw kind te helpen om 's nachts droog te blijven. Vaak zijn deze ingrijpender dan de hierboven beschreven aanpak. Er zijn ook medicijnen om uw kind (tijdelijk) te ondersteunen, maar u kunt ook homeopathie overwegen. Laat u hierover goed informeren bij een deskundige homeopaat

Wilt u bedplassen bespreekbaar maken met uw kind? Dat kan met het boek Plassen draken ook in bed?


Kinderboeken over zindelijkheid en bedplassen vindt u bij Het Kinderpunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten