maandag 31 januari 2011

Bijzondere moeder, prachtige kinderen!

Wie ben ik?
Volgens anderen ben ik een moeder die elke seconde van haar leven bezig is met haar kinderen!
Mijn naam is Heidi Meijer, 42 jaar jong en moeder van drie prachtige kinderen. Mijn oudste zoon is 15 jaar oud en heeft ADHD met autisme kenmerken. Daarna volgt mijn 13 jarige dochter. Zij heeft de diagnose autisme. En onze benjamin is de 8 jarige Lukas met de diagnose autisme en ADHD.
Deze diagnoses hebben we gedurende de laatste anderhalf jaar gekregen. Twee jaar geleden wist ik nauwelijks wat het woord autisme betekende. Maar inmiddels heb ik mij helemaal ingelezen en krijgen we ook wekelijks begeleiding van Karakter. Het kinder psychiatrisch ziekenhuis in Zwolle.
En inderdaad ben ik de afgelopen twee jaar alleen maar bezig geweest met mijn kinderen. Begeleiden, praten op school en bij Karakter, onderzoeken, testen, noem maar op. Er bleef helemaal geen tijd over voor mijn geweldige hobby fotograferen. (www.hcmfotografie.nl)
Eigenlijk bleef er helemaal geen tijd meer voor mij over. En dat heeft er fysiek en geestelijk behoorlijk ingehakt.
Maar nu is er een nieuw jaar begonnen. De diagnoses zijn bekend. De neuzen van alle betrokkenen staan dezelfde kant op. En het eerste wat we gaan doen is rust creëren. Rust voor het gezin, maar vooral rust voor mij. Want dit gezin draait door mij en heeft mij hard nodig.
De afgelopen maanden heb ik ontdekt dat schrijven ook rust geeft. Ik schrijf het van mij af en andere mensen ervaren herkenning, steun en tips in mijn blogs. Dat geeft een fijn en goed gevoel. Gedeelde smart is halve smart zeggen ze toch?!
Zo af en toe zal ik een stukje bloggen op de site van Het kinderpunt om mijn ervaringen met mijn kinderen met jullie te delen. Ik hoop dat jullie er veel plezier en tips uit zullen halen. En willen jullie meer weten dan kunnen jullie altijd een kijkje nemen op mijn website: www.levenmetautisme.com !
Groetjes,
Heidi Meijer

donderdag 27 januari 2011

Waar is oma nu? kinderboekje wat rouwverwerking bij kinderen bespreekbaar maakt

Rouwverwerking voor kinderen,

Als iets verwarrend en onoverzichtelijk is, is het wel het overlijden van iemand in de omgeving van uw kind. Zo is iemand er nog en dan ineens niet meer. Soms heel plotseling en soms na een ziekbed. Maak de verwarring en het verdriet bespreekbaar en ga het onderwerp 'De Dood' niet uit de weg.

Iedereen rouwt op de manier die het best bij hem/haar past. Sommige kinderen hebben veel vragen, anderen vinden het moeilijker om erover te praten. Het ene kind wordt heel druk en onrustig, een ander trekt zich terug. Al deze gedraging zijn heel normaal, blijf praten met uw kind en laat weten dat hij/zij altijd bij u terecht kan.

Een mooi boek wat u goed kunt gebruiken om inzicht te geven in dit onderwerp en de rituelen hier omheen, is het boekje:

Waar is oma nu?


Waar is oma nu? is een eenvoudig, kleurrijk en positief kinderboek, dat een ingrijpend thema behandelt: de dood van een familielid. De lezer volgt het meisje Isa, dat onlangs haar oma heeft verloren en volhardend op zoek gaat naar het antwoord op haar vraag: waar is oma nu? In simpele bewoordingen en met aansprekende illustraties komen allerlei aspecten van de dood aan de orde, zoals de begrafenis, de onsterfelijkheid van de geest én de verschillende denkbeelden die er zijn rondom `het hiernamaals`. Voor kleuters en jonge kinderen Waar is oma nu? is geschikt om voor te lezen aan kleuters en jonge kinderen die te maken hebben of krijgen met een sterfgeval in hun omgeving. Ook kan het boek een goede aanleiding zijn om dit thema met kinderen te bespreken. Het boek wordt veelvuldig besteld door uitvaartverzorgers, rouwtherapeuten, hospices en scholen.


Dit boek kost 13,50 en is te koop bij Het Kinderpunt.

Direct naar dit boek? Klik hier:

Alle boeken bekijken over het thema overlijden? Klik hier:
Bekijk alle thema's op http://www.hetkinderpunt.nl/

dinsdag 25 januari 2011

Interview met Annika Schepers. Schrijfster van Egeltje Prik en Draakje leert het wel

Wie zit er achter de leuke kinderboekjes: 'Draakje leert het wel' en 'Egeltje Prik'?

Ik ben Annika Schepers, 31 jaar en woon samen met Dimitri. Wij hebben twee geweldige kids, een jongen, Senne van 3,5 jaar en een meisje, Lynthe van 2 jaar.

Wat heeft jou aangezet tot het schrijven van kinderboekjes voor de allerkleinsten?

Schrijven doe ik al zolang ik het kan. Ik vind het heerlijk om verhalen te fantaseren en ze op papier te zetten op de manier dat het me wat doet. Ik schreef af en toe in opdracht van vrienden en bekenden, voor een speciale gelegenheid, een bruiloft, een begrafenis. Dat is bijzonder om te doen, vooral wanneer je merkt dat mensen geraakt worden door mijn woorden, dat ik blijkbaar hun gevoel pakkend op papier krijg.
Toen Lynthe zo erg ziek werd, stortte de wereld in. We gingen naar het kinderziekenhuis in Utrecht en daar gingen de onderzoeken door. Geen idee wat er was, maar ziek was ze. Haar lichaam was ontstoken van binnen en iedere aanraking deed pijn te doen. In die periode besloot ik samen met Dimitri het verhaaltje over `Draakje` dat ik vlak na Sennes geboorte had geschreven, te gaan uitgeven.


De leuke verhaaltjes worden door fleurige illustraties omlijst. Wie heeft dat gedaan?

Ik ben gewoon gaan Googelen, en vond Inekes site en portfolio en was erg gecharmeerd. Ik heb haar mijn verhaaltjes gemaild en er was een klik. De eerste schetsen van Draakje waren zoals ik het voor me zag, zo´n draakje moest het worden. Ineke tekent wat ik voor me zie. Ik vind haar stijl vrolijk en lief en ook heel helder.
Ik heb ervoor gekozen deze boekjes en mijn volgende boekje, in hard karton te maken, zodat ook kleinere kinderen het boekje zelf kunnen pakken en doorbladeren, zonder dat er gescheurd kan worden.


Toch hebben jouw boekjes nog iets extra's, wat precies?

Ik probeer altijd een lesje te verstoppen in mijn verhalen, een klein levenslesje in `Draakje` dat je lol moet maken en dat je dan je doel wel bereikt, of in Egeltje, je bent misschien anders, maar je wordt geaccepteerd. Soms is het gewoon een lesje over een eigenschap van een dier, maar vaak toch met de achterliggende gedachte, iedereen is anders, maar dat maakt niet uit, samenzijn is gewoon leuker!

Extra bijzonder:

Omdat ik door de ervaring met Lynthe gekomen ben tot deze stap, besloot ik om 10% van de opbrengst van de boekjes te doneren aan de Stichting Kaisz, een stichting voor kinderen met reumatische aandoeningen, auto-immuun en auto-inflammatoire ziekten.



De boekjes van Annika Schepers kosten 9,95 en zijn te koop bij Het Kinderpunt http://www.hetkinderpunt.nl/

Nu: themaboekjes voor de allerkleinsten! Draakje leert het wel.

Met de boekjes van Annika Schepers heeft Het Kinderpunt een prachtige aanvulling op haar collectie! Stevige boekjes van dik, glanzend karton zijn 'kleine-kinderhandjes-proof'. De kleurige en fleurige illustraties nemen de peuters mee in de verhaaltjes van Egeltje Prik en Draakje leert het wel. Lees hieronder de beschrijving van Egeltje Draakje leert het wel:

Een boekje voor de allerkleinsten met een mooi verhaaltje over een kleine draak die veel te krampachtig probeert vuur te spuwen, maar wat hem daarom niet lukt. Dan krijgt hij advies van een oude, wijze draak. Hij moet het juist los laten... en warempel, natuurlijk lukt het de kleine Draak dan wel! En dat is een hele wijze boodschap voor onze kleintjes. Soms moet je gewoon iets niet té krampachtig willen, maar juist loslaten... Een mooie boodschap, verpakt in een kleurrijk boekje. Uitgevoerd in dik karton, zodat kleine kinderen het ook snel zelf kunnen pakken en door kunnen bladeren. De prachtige, duidelijke illustraties maken het boek helemaal af. Draakje leert het wel! straalt uit dat het met enorm veel plezier en heel veel liefde is gemaakt! Dat maakt ons nu al nieuwsgierig naar de boekjes die ongetwijfeld nog gaan volgen...


Dit mooie boekje is te koop bij Het Kinderpunt voor 9,95. Direct naar dit boekje? klik hier: http://www.hetkinderpunt.nl/product/464/1/Draakje_leert_het_wel
bekijk ons assortiment op http://www.hetkinderpunt.nl/

Nu: themaboekjes voor de allerkleinsten!!

Met de boekjes van Annika Schepers heeft Het Kinderpunt een prachtige aanvulling op haar collectie! Stevige boekjes van dik, glanzend karton zijn 'kleine-kinderhandjes-proof'. De kleurige en fleurige illustraties nemen de peuters mee in de verhaaltjes van Egeltje Prik en Draakje leert het wel. Lees hieronder de beschrijving van Egeltje Prik:



Egeltje is verdrietig. Zijn vriendjes willen best wel met hem spelen, maar het doet zo’n pijn hem te tikken, bij het tikkertje spelen! Gelukkig weet zijn mama raad! Een passage: ’Maar dat kan toch niet waar zijn? Jullie hadden het altijd zo fijn!’ ‘Nou, zo lief vinden ze me niet meer. Ze prikken zich aan mijn stekels, en dat doet erg zeer. Als we tikkertje spelen en degene die hem moet zijn, mij wil tikken, dan doet dat pijn!’ Het is niet altijd even leuk om stekeltjes te hebben, daar weet de kleine Egel alles van. Zijn vriendjes willen hem niet tikken met tikkertje, want dan doen ze zich pijn en dat vinden zijn vriendjes niet leuk. De moeder van Egeltje heeft gelukkig een goed plan! Ze gaat iets voor hem maken, waardoor hij lekker zacht aanvoelt! Vanaf dat moment kan Egeltje weer gezellig meespelen met zijn vriendjes en is zijn verdriet verdwenen.
Een stevig kartonboekje, met heldere illustraties rondom het thema: ‘Anders zijn’. 

Dit boekje is te koop bij Het Kinderpunt voor 9,95
Direct naar het boekje? Klik hier:   http://www.hetkinderpunt.nl/product/463/1/Egeltje_Prik

dinsdag 18 januari 2011

ADHD/ADD Natuurlijk aanpakken. Column van Helen Pleiter Klassiek Homeopaat.

Als klassiek homeopaat schrijf ik maandelijks een gast column op de site van Het Kinderpunt. De kinderen waar Het Kinderpunt boeken voor heeft, is dezelfde doelgroep als bij mij in de praktijk. Klassieke homeopathie is een prachtige natuurgeneeswijze, zonder bijwerkingen, die deze bijzondere kinderen weer in hun kracht kan zetten. Met andere woorden: “laat je kind weer kind zijn”.
Elke maand belicht ik een ander onderwerp vanuit mijn professie. Deze keer wil ik u informeren over de prachtige mogelijkheden die de homeopathie heeft voor kinderen met ADHD/ADD.
Veel leesplezier!

Helen Pleiter

ADHD/ADD natuurlijk aanpakken!

Veel ouders zullen zich bij deze titel afvragen; ‘maar kan dat wel, het is toch erfelijk bepaald’? Dit is een dilemma waar veel ouders tegenaan lopen. Vanuit mijn ervaringen als klassiek homeopaat bij het behandelen van deze kinderen wil ik u deelgenoot maken van mijn inzichten en praktijkervaringen. Op deze manier wil ik meer duidelijkheid geven over de prachtige mogelijkheden die deze natuurgeneeswijze te bieden heeft zodat u een gedegen keuze kunt maken!

Zodra de uitslag van uw kind bekent is en het blijkt dat uw kind ADHD/ADD heeft is er in eerste instantie vaak opluchting. Uw ‘onderbuik’ gevoel is eindelijk serieus genomen. Van veel ouders die bij mij in de praktijk komen begrijp ik dat dit echter het beginpunt is van de volgende zoektocht; ‘wat kunnen we doen om ons kind te helpen?’

Vaak ziet u door de bomen het bos niet meer want er zijn zo veel mogelijkheden te vinden in boekjes, op het internet e.d..  Wat is wijsheid?  De reguliere geneeskunde kan kinderen met medicatie ondersteunen waarbij het effect is dat het drukke gedrag van de kinderen gedempt wordt en ze zich wat beter kunnen concentreren. Veel ouders maken zich hier zorgen over; ‘wil ik mijn kind bloot stellen aan chemische medicatie? Wat doet het in het lichaam van mijn kind dat nog volop in ontwikkeling is? Is het de oplossing of verbloemen ze alleen de klachten? Wat blijft er over voor mogelijkheden als ik dit niet wil?’

Als klassiek homeopaat beschouwen wij ADHD/ADD niet als een aandoening, maar als een reactie op en door externe factoren. U kunt bijvoorbeeld denken aan de gezinssituatie waarin het kind opgroeit, te weinig structuur in het dagelijks leven, een (te) prikkelrijke omgeving of een, voor het kind, ongeschikte vorm van onderwijs. Maar ook onverwerkte angsten of emoties, voedselintoleranties en vitaminegebrek kunnen en belangrijke rol spelen bij ADHD/ADD. Ieder kind is immers anders en reageert op een geheel eigen manier op bepaalde ervaringen en prikkelingen.

Uw kind weer rustig
Wanneer uw kind bij mij in de praktijk komt ga ik op zoek naar de dieper liggende oorzaak van de aandoening, om er vervolgens een oplossing voor te vinden. Want alleen dan wordt de kwaal bij de kern aangepakt en kan deze voorgoed verdwijnen. Ik bekijk elk kind vanuit zijn of haar unieke persoonlijkheid. Ieder kind ervaart de klachten namelijk heel persoonlijk. De factoren die meespelen zijn ook vaak verschillend per kind. Uw kind hoeft mij niet te vertellen waarom ze druk zijn, waarom ze zich slecht kunnen concentreren, want dit weten ze vaak niet. Het komt als het ware uit hun tenen. Ik wil graag van ze weten hoe ZIJ de dingen ervaren, wat ze er van vinden, hoe ze zich voelen, wanneer ze er meer last van hebben, waar ze rustig van worden, waar ze boos van worden, etc. Dit tezamen met het verhaal van de ouders zorgt ervoor dat ik op zoek kan naar een homeopathisch middel dat zowel bij uw kind als bij de klacht past. Een middel dat de kern van het probleem aanpakt. U zult versteld staan hoe uw kind ander, rustiger, gedrag gaat vertonen, waardoor het weer normaal kan functioneren.

Er kleven geen nadelen aan homeopathie. Een homeopathisch geneesmiddel is natuurlijk en werkt heel krachtig en toch heel mild. Verder zijn er geen vervelende bijwerkingen en de ondersteuning van deze geneesmiddelen is altijd tijdelijk. Dit is mogelijk omdat het de oorzaak van de klacht aanpakt en niet slechts de kwaal onderdrukt. De duur van een behandeling is helemaal afhankelijk van de individuele situatie en dit wordt tijdens het consult besproken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Helen Pleiter, praktijk voor klassieke homeopathie: 0517-850141, of neem een kijkje op www.helenpleiter.com


Voorbeelden uit de praktijk:

De tweejarige Daan is hyperactief 
Zijn moeder komt binnen in de praktijk en zegt gelijk: "Ik houd hem hier het liefst vastgebonden in de buggy anders maakt hij alles bij u kapot." Waar Daan ook is, als hij 'los' is, rent hij van hot naar her, opent deuren, maakt speelgoed kapot. Hij luistert niet en gaat maar door. Hij trekt andermans haren uit, schopt, slaat of loopt weg. Daan zijn gedrag is ontstaan nadat hij hevige oorontstekingen kreeg die steeds met antibiotica werden onderdrukt. Na twee weken krijgt de klassiek homeopaat de moeder huilend aan de telefoon: Daan is vrij snel rustig en lief geworden na inname van het homeopathische geneesmiddel. "mijn kind is weer zichzelf en samen kunnen we genieten!"
Max is zeven jaar en heeft ADHD
Hij is druk en let niet op. Max kent totaal geen angst. Toen hij vijf jaar was, sprong hij zomaar uit het raam omdat hij dacht dat hij kon vliegen. Op het consult zien we een suffig jongetje. Hij aapt zijn moeder na, heeft tics in zijn gezicht, slist en is er totaal niet met zijn gedachten bij. Het lijkt wel of hij dronken is. Zijn vader vertelt dat hij druk wordt als anderen druk zijn. Hij wordt heel agressief als anderen kwaad zijn. Hij neemt gedrag van anderen over en doet het dan drie maal zo erg na. Max krijgt een ander homeopathisch geneesmiddel dan Daan. Na inname hiervan wordt hij rustiger, hij kan zich beter concentreren. Ook zijn tics zijn beter geworden. Na ruim een jaar zien we een gezellige vrolijke jongen, vol ondeugende energie die prima overweg kan met de mensen om hem heen. “Ik kan alles nu overzien, het is niet meer zo druk in mijn hoofd. Ik wilde wel anders zijn, maar het lukte niet en nu gaat het vanzelf!”
Bas is 8 jaar 
Zijn moeder vertelt: "Elke dag om drie uur komt er een orkaan uit school Hij moet altijd iets bewegen en binnen de kortste keren heeft hij een enorme bende om zich heen en maakt hij ruzie met zijn broertje." Zijn meester heeft haar verteld dat het op school ook niet zo lekker gaat. Bas heeft veel moeite om zich op zijn werk te concentreren, ziet alles en kan maar met moeite even op zijn stoel blijven zitten. Na een paar homeopathische middelen gaat het vier maanden later een stuk beter op school. Bas kan zich beter concentreren en heeft minder moeite met stil zitten. Thuis is er duidelijk minder ruzie en is de rust wat weergekeerd. Bas vertelt: "Dat wilde gevoel in mijn hoofd heb ik niet meer, dat voelt veel fijner zo. Dan is niet iedereen steeds boos op mij."

maandag 17 januari 2011

“Gewoon kind kunnen zijn, ook als je anders bent”

Hoe gaat een lief maar chaotisch en druk kind om met een probleem? En hoe doet een wat meer in zichzelf gekeerd en aan rituelen vasthoudend kind dat? Leonie Spronk – zelf moeder van een bijzonder kind – schreef er een boek over: Woppe en Joppe en een heel bijzonder kalfje.

leonie spronk
De auteur woont en werkt sinds vijf jaar in een prachtig plattelandsgebied in Drenthe. Welke kant zij vanuit haar huis ook opkijkt, ze ervaart altijd de groene, landelijke omgeving. Juist die natuurlijke rust en ruimte brachten haar en haar kinderen veel goeds, in het bijzonder haar middelste zoon. Hij had het zwaar omdat hij vanuit zijn anders-zijn vaak niet werd begrepen. Dat leidde tot frustraties, boosheid – die hij steeds vaker op zichzelf richtte –, neerslachtigheid en verdriet. Zij worstelde met hem mee en bleef zich maar afvragen: waarom doet hij zoals hij doet? Ze betrok het gedrag van haar zoon ook op zichzelf. Wat doe ik niet goed? Waarom begrijpen we elkaar niet? Waarom lukt het me niet om hem op te voeden?

Waarom dit boek?
Eenmaal daar, op het platteland, leek het alsof grote problemen kleiner werden. Leonie en haar zoon werden er rustiger. “Dat was het moment dat alles op zijn plek viel. Net alsof ik weer grond onder mijn voeten kreeg. Ik twijfelde bijvoorbeeld al jaren aan het laten onderzoeken van mijn zoon, maar ineens wist ik dat het goed was om het te doen. De diagnose was geen schok, het gaf mij juist veel meer richting in ons dagelijks bestaan. Ik wist eindelijk wat ik zelf kon en moest veranderen aan de manier waarop ik hem opvoedde. Hoe ik weer grip kon krijgen op onze situatie. En, niet minder belangrijk, er kwam eindelijk begeleiding op school, al ging dat met vallen en opstaan. Maar het meest ontroerd raakte ik nog door het contact dat hij maakte met de beesten op de boerderij van mijn nieuwe liefde. Ik zag hem opener worden, meer kind. Ik huilde van blijdschap, het zat diep. Het is zo belangrijk dat een kind gewoon zichzelf kan en mag zijn! Dat is de basis van een stabiel en liefdevol leven. Ik wist direct dat ik dit te mooi vond om alleen voor onszelf te houden. Ik wilde meer kinderen laten delen in dit geluk. En zo ontstond het verhaal voor het boek in mijn hoofd.”

Zorgboerderij
Toch was het schrijven van ‘Woppe en Joppe en een heel bijzonder kalfje’ niet de enige stap. “Ik wilde kinderen en hun ouders de kans geven om hier werkelijk te zijn en het platteland te beleven. Henk, inmiddels mijn man, was toen nog wat voorzichtig, maar ik was dolenthousiast over het starten van een zorgboerderij, alléén voor kinderen. We volgden een oriëntatiecursus, uiteindelijk wil je je wel goed voorbereiden. Maar het gevoel werd alleen maar sterker. Ik wist ook dat het zou passen bij ons gezin, al hebben mijn jongens en ook de kinderen van Henk niet direct staan te springen. Dat begrijp ik ook wel. Maar het heeft goed uitgepakt. We hebben een prachtige middenweg gevonden tussen het samenzijn met onze eigen kinderen en het delen van ons plattelandsbestaan met andere kinderen uit onze omgeving.”

Belevingswereld
Heel bewust heeft Leonie het boek vanuit de belevingswereld van bijzondere kinderen in de leeftijd van ongeveer acht jaar geschreven. “Kinderen zijn mijn drive, zij ontroeren en inspireren mij. Vanuit hun puurheid confronteren ze me ook met mijzelf. Ik wil mij kunnen verplaatsen in hun denken, voelen, ervaren en doen. Het helpt me om contact met ze te maken, om het samen leuk te hebben. Die vertaalslag heb ik in het boek willen maken. Misschien is het daarom óók een aardig boek voor vaders, moeders, familie, leerkrachten en begeleiders.”

Diagnoses
‘Woppe en Joppe en een heel bijzonder kalfje’ is erg geschikt voor kinderen die zelf kunnen lezen, maar het is ook een goed voorleesboek. Of de lezertjes zelf een psychosociale of psychiatrische beperking hebben, zoals autisme, NLD of ADHD, is volgens de auteur niet zo van belang. “Er zijn ook kinderen die net geen diagnose hebben, maar van tijd tot tijd wel hyperactief en impulsief kunnen zijn. Of extreem verlegen of teruggetrokken. Ik heb me niet op het terrein van diagnoses willen begeven. Inmiddels gruwel ik zelfs een beetje van al die stempeltjes, dat ze nodig zijn om in aanmerking te komen voor extra begeleiding of zorg. Dat zou anders moeten. Ik ben bovendien geen psychiater of orthopedagoog. Ik ben moeder van een bijzonder kind en ook een beetje boerin. Die graag het verhaal van bijzondere kinderen vertelt.”

Woppe en Joppe en een heel bijzonder kalfje kost 12,95 en is te koop bij Het Kinderpunt.

donderdag 13 januari 2011

De ander en ik. Werkboek sociale vaardigheden

De ander en ik
Een werkboek voor kinderen die moeilijkheden ondervinden in hun omgang met andere kinderen (en volwassenen) dat ook kan voorkomen dat kinderen moeilijkheden gaan ondervinden. Met veel tips en oplossingsgerichte opdrachten over omgaan met pesten, gevoelens, vriendschappen en communiceren met anderen.



Het boek is klassikaal inzetbaar voor groepen kinderen, en kan ook individueel door de ouder thuis gebruikt worden. Het sluit aan bij de sociale vaardigheidstraining Zo gaan Roos en Tom met elkaar om, Zo gaan Sarah en Jerom met elkaar om. Doelgroep: ouders, leerkrachten en (rugzak)begeleiders op scholen.

Dit boek kost 14,90 en is te koop bij Het Kinderpunt.
Direct naar dit boek? Klik hier: http://www.hetkinderpunt.nl/product/461/123/De_ander_en_ik__werkboek_

Bekijk alle thema's op http://www.hetkinderpunt.nl/

Onze papa kreeg een ongeluk in zijn hoofd. Een kinderboek over de gevolgen van een herseninfarct.

Wat overkomt een gezin wanneer een ouder op jonge leeftijd plotseling een beroerte krijgt? Jasper heeft het meegemaakt. Zijn vader kreeg een ernstig herseninfarct toen Jasper vijf jaar was en zijn zusjes vier en twee. Een ingrijpende periode van ziekenhuisopnames en klinische opname in een revalidatiecentrum volgde. Eén ding was duidelijk: de oude pap was er niet meer en zou ook niet terugkomen. De nieuwe pap was anders. Twee jaar na het herseninfarct lijkt het stof dat het infarct heeft doen opwaaien enigszins neer te dalen en wordt een beetje duidelijk hoe het nieuwe gezinsleven met de nieuwe pap er uit gaat zien.

Jaspers moeder schreef met Jasper het verhaal op, Jasper maakte de tekeningen erbij. Het resultaat is een voorlichtingsboekje en een handreiking naar andere gezinnen in een soortgelijke situatie. Geen één situatie is hetzelfde, hersenletsel is bij iedereen anders. Maar het boekje kan in verschillende situaties aanknopingspunten bieden. Een beroerte krijg je niet alleen, het treft ook de naasten van een patiënt en veroorzaakt hoe dan ook een breuk in de levenslijn.

Dit boek kost 9,90 en is te koop bij Het Kinderpunt. Direct naar het boek? Klik hier:
http://www.hetkinderpunt.nl/product/460/123/Onze_papa_kreeg_een_ongeluk_in_zijn_hoofd

Het Kinderpunt: http://www.hetkinderpunt.nl/

Gewoon pech, als je moeder borstkanker heeft

Gewoon pech is een kinderboek geschreven door Esther Smid. Dit boek maakt het onderwerp borstkanker met kinderen bespreekbaar. De auteur zegt hierover:
‘In november 2008 kreeg ik de diagnose borstkanker te horen. Ik was 40 en onze tweelingdochters Swaan en Luna waren op dat moment 9 jaar. We hadden geen idee wat ons allemaal te wachten stond. De vragen die Swaan en Luna stelden, inspireerden mij om dit boek te maken. Zo vroegen ze: is borstkanker besmettelijk? Krijg ik het later ook? Zat er al kanker in jouw borst toen jij mij borstvoeding gaf? Hoe lang duurt borstkanker eigenlijk?’

Wanneer je moeder borstkanker krijgt, schrik je heel erg. Je weet natuurlijk niet wat er allemaal gaat gebeuren. Zelfs volwassenen hebben soms geen idee. Moet je gelijk naar het ziekenhuis als je borstkanker hebt? Wat voor onderzoeken komen er? Hoe komt het dat je kanker krijgt? Wat kunnen de artsen doen?

In dit boek vind je antwoorden op deze en nog veel meer vragen. Je kunt erin opschrijven wat je allemaal meemaakt en hoe dat voelt. Je kunt ook de reacties van kinderen lezen die hetzelfde meemaken als jij. Dit boek geeft je informatie, troost en hoop voor de toekomst. Het helpt je om de moeilijke periode van behandelingen zo goed mogelijk door te komen.

Esther Smid (1968) was veertig toen ze borstkanker kreeg. Vanaf het moment van de diagnose probeerde ze samen met haar man in alle openheid met hun tweelingdochters Swaan en Luna te praten en ze zo goed mogelijk op te vangen. De vragen die Swaan en Luna stelden, inspireerden haar om dit boek te schrijven. En ze kwamen er samen achter dat het gewoon pech is, als je moeder borstkanker krijgt.

Dit boek kost 14,90 en verkrijgbaar bij Het Kinderpunt.
Direct naar dit boek Klik hier: http://www.hetkinderpunt.nl/product/459/1/Gewoon_pech
Of kijk op http://www.hetkinderpunt.nl/

vrijdag 7 januari 2011

Logopedie

Soebar is een site met informatie, tips en advies op het gebied van onderwijs en opvoeden. Voor deze site heb ik een artikel geschreven over logopedie.




Logopedie
Leren praten is een ingewikkeld proces. Klanken worden op verschillende plaatsen in mond en keel gemaakt en vereisen een bepaalde mond en liptechniek. Jonge kinderen vereenvoudigen bij het leren spreken vaak de woorden. Zo worden wat klanken weggelaten of vervangen. Stoel wordt ‘toel’, water wordt ‘jater’ en gewoon wordt ‘woon’. De start van het verbale communicatieproces is gemaakt!
Het is pas opvallend wanneer... (lees meer, klik hier: http://www.soebar.nl/column-2/logopedie/logopedie-leren-praten-is-een-ingewikkeld-proces/ )


Boeken die in dit artikel besproken worden zijn:


Praten doe je zo, zegt Boo 8,95
 Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met Sint Marie te Eindhoven, een van de belangrijkste expertisecentra op het gebied van communicatieproblemen in Nederland.



Wat zeg je? 13,95
Wat zeg je? Soms vergist de mond van Lita zich. Dan zegt ze tak in plaats van kat. Lastig is dat, zeker in de klas. Daarom gaat Lita tweemaal per week naar Ellen. Ellen is een logopediste. Samen oefenen ze al die lastige woorden.
Direct naar het boek? Klik hier: http://www.hetkinderpunt.nl/product/114/1/Wat_zeg_je_





Een O om in te bijten. 13,95
Op het bord in de klas staat een zin. Het is een zin met veel woorden. Te moeilijk voor Bas. Hij probeert het eerste woord te vangen. Met zijn ogen naar het woord en van het woord naar zijn hand en de punt van zijn potlood. Het lukt niet. Een zacht boek over de moeilijkheden én de mogelijkheden van kinderen met dyslexie.























Ik kan het! 9,90
Door spanning en stress anders te benaderen, zul je sterker worden en meer zelfvertrouwen krijgen. In het boek vind je een weekprogramma met iedere dag nieuwe uitdagingen die je aan kunt gaan. Iedere dag vind je nieuwe tips om beter om te gaan met die spanning in jezelf.
Direct naar het boek? Klik hier: http://www.hetkinderpunt.nl/product/148/1/Ik_kan_het_

dinsdag 4 januari 2011

Woppe en Joppe en een heel bijzonder kalfje

Woppe en Joppe en een heel bijzonder kalfje is een heel leuk boek. Op een bijzondere manier geeft het inzicht in hoe twee bijzondere kinderen dezelfde situatie anders beleven. Leonie Spronk is schrijfster van dit boek en op haar boerderij ( http://www.kindboerderij.nl/ ) mogen kinderen via PGB of AWBZ hulpboer of hulpboerin zijn.


Woppe en Joppe zijn twee gewone en toch heel bijzondere kinderen van negen jaar. Ze wonen met hun pap en mam op een boerderij. Woppe en Joppe reageren allebei heel verschillend op nieuwe situaties: de een erg druk, de ander erg vasthoudend aan rituelen en afspraken.

Eigen wereld
In dit boekje beleven Woppe en Joppe - elk op hun eigen manier - een spannend avontuur. Ze nemen de lezer mee naar hun wereld en de manier waarop zij denken, voelen, beleven en doen.

Het verhaal
Het is winter en het vriest dat het kraakt. Daarom staan de koeien op stal. Hillie en nog een paar andere koeien krijgen binnenkort een kalfje. Maar zover is het nog niet. En dus kunnen Woppe, Joppe en hun mam heerlijk schaatsen op het meertje. Hun pap is naar een vergadering. Dan blijkt dat koe Hillie andere plannen heeft.

RecensiesAlbertha Wierda, leerkracht basisonderwijs: 'Heel duidelijk komen de karakters van de hoofdpersonen naar voren (en de 'moeilijkheden' die daar uit voortkomen) en het is voor kinderen nog spannend ook.' 

Woppe en Joppe en een heel bijzonder kalfje kost 12,95 en is te koop bij Het Kinderpunt. Direct naar het boek? Klik hier:

Voor meer bijzondere boeken kunt u terecht op: http://www.hetkinderpunt.nl/